torstai 22. lokakuuta 2009

Ruuassa säästäminen

Mielestäni on turha tuhlata ruokaan, kun samaa rahaa voi sitten käyttää vaikka matkusteluun, vaatteisiin tai muuhun itsensä hemmotteluun. Ruokamenoissa on todella helppo säästää, jos vain viitsii. Lisäksi olen huomannut, että painokin pysyy kurissa, kun syö elääkseen ei elä syödäkseen :)

Tässä hyväksi koettuja vinkkejä:

- Jätä einekset kauppaan, tee itse.
- Suunnittele tarkkaan viikon ruokalista, osta viikon ruokatarpeet maanantaina ja käy kaupassa ostamassa ainoastaan tarvittavat lisäykset (esim. maitoa ja leipää)
- Käy läpi tavallisia kotiruokaohjeita. Sieltä löytyy hyvin edullisia ja maukkaita ruokia, joita voi syödä vaikka useamman päivän peräkkäin. Esimerkiksi makaroonilaatikko, lihakeitto, jauhelihakastike perunoilla, kalapuikot ja perunamuusi, hernekeitto. Ulkomaisista pasta bolognese, risotot ja monet vuokraruuat ovat hyviä, edullisia ja ravitsevia.
- Ota kauppaan mukaan vain sen verran käteistä rahaa, kun arvioit tarvitsevasi.
- Panosta mausteisiin. Hyvillä mausteilla saa vaatimattomaankin ruokaan makua.
- Luovu turhista välipaloista. Esimerkiksi leipää lisukkeineen suomalaiset aikuiset syövät ihan turhaan. Ulkomaillakin eletään ilman runsaita voileipävälipaloja, joten varmaan myös meillä Suomessa.
- Opettele syömään aamulla puuroa.
- Pidä kaapeissa aina perus leivontatarpeet (vehnäjauhoa, sokeria, kuivahiivaa jne.), makean nälän yllättäessä leivo pullia, paista lettuja tai tee pikkuleipiä.
- Syö raasteita, kauden halpoja hedelmiä jne. kesäaikaan syö paljon sellaisia vihanneksia, jotka ovat talvella kalliita. Talvella suosi juureksia.
- Pidä hyvää huolta kattiloista ja keittiönkin kodinkoneista, niiden korjaaminen tai uuden hankkiminen on kallista.

Säästämisen keskellä ota kuitenkin vaikka kerran viikossa nautiskelupäivä. Valmista oikein hyvä illallinen ja osta pullo hyvää viiniä. Siihen ei takuulla taloutesi kaadu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti